Johanna Basford – a titkos recept

Johanna 1983 április 15-én látta meg a napvilágot a skóciai Auchnagatt-ben. Egy farmon nőtt fel szüleivel és kishúgával, ahol rengeteget játszottak és fantáziáltak. Tanulmányait a Duncan of Jordanstone College of Art and Design (DJCAD) főiskolán végezte, ahol 2005-ben textil tervező diplomát szerzett. Egy átalakított farmon hozta létre első stúdióját, ahol kézzel rajzolt tapétákat és háztartási eszközöket készített. Az üzlet nem nagyon ment és rájött, hogy nem ilyen termékeket akar forgalmazni, hanem csak rajzolni. Eladta stúdióját és szabadúszó illusztrátor lett. Egy szobás lakásában dolgozott, két állásban is, hogy fizetni tudja a számlákat.

Szabadidejében a művészeti vezetőket járta bemutatva portfólióját.

2011 végén megkereste egy kiadó egy gyermek színező könyv ötletével. Nagyon örült a felkérésnek, de ő mást akart. Valami páratlant. Ekkor jött az ötlet a felnőtteket célzó színezővel. Amikor megmutatta a kiadónak az első 5 oldalt, az üzlet azonnal megköttetett. A eredményt tudjuk, mert a 2013-ban megjelent “Titkos kert”c. könyve hatalmas siker lett. Világszerte ma már 20 millió könyv kelt el belőle.

Abban hisz, hogy a számítógépes grafikák hidegek és lelketlenek, hiányzik belőlük a varázslat, ezért a hagyományos kézzel rajzolt technikát alkalmazza a mai napig.

Férje James Watt, a Brewdog sörfőzde alapítója. 2014 őszén született meg kislánya Evie.

2016-ban művészet kategóriában neves díjra (Officer of the Order of the British Empire) is jelölték.

Basford olyan cégeknek dolgozott, mint a Sony, Nike, Tate Modern, Absolut Vodka vagy a Starbucks. A Queensberry-Hunt kerámia manufaktúra felkérte kézzel festett dizájn készítésére a 2008-as kollekciójához. 2010-ben készített grafikát az iPhone egy applikációjához.

Rengeteg illusztrációt készített különböző programok és kampányok keretében. 2013 májusában nyílt meg első kiállítása Wonderlands címmel a Dundee Contemporary Arts galériában. Vitathatatlanul az ő nevéhez köthető a felnőtt színezők piacán kialakult hatalmas boom.

Eddig megjelent, hazánkban is kapható művei:

Titkos kert (színezőkönyv), 2013
Titkos kert (képeslapkönyv), 2014
Bűvös erdő(színezőkönyv), 2015
Az elveszett óceán (színezőkönyv), 2015
Mágikus dzsungel(színezőkönyv), 2016
Karácsony Johannával(színezőkönyv), 2016

Forrás, wikipédia és https://www.johannabasford.com/all-about-me/

 

0 Hozzászólás

Hagyj üzenetet

Vélemény, hozzászólás?