felnőtt színező - 7 leggyakoribb hiba

A leggyakoribb 7 hiba

Vannak tipikus hibák, amit a kezdők elkövetnek, amikor színes ceruzával dolgoznak. Hiba vagy nem hiba… Mindegy. Szívleljük meg a tanácsokat és sokkal szebbek lesznek a munkáink, a színezőink.

#1 Nincs elég réteg

A színátmenetek létrehozásánál fontos kérdés a rétegzés, hiszen, ha nincs elegendő réteg  a papíron, akkor nem fogunk tudni szép színátmeneteket készíteni. Legalább 3-5 rétegnek kell lennie az adott területen, hogy megfelelően tudjon működni, a gyönyörű színátmeneteket adó rétegzési technika.

#2 Túl nagy nyomás

A papír, amire színezünk nem egyenletes felületű. Apró kis egyenetlenségei, gödröcskéi adják azt a felületet, ahol a színes ceruza pigmentjei megtapadnak. Ha túl erősen – és hosszú ideig – nyomjuk a papírra a ceruzát, akkor lecsiszoljuk a felületet, nem lesz hol megtapadjon a pigment. Ha hosszú ideig tesszük ezt, akkor tükörsimára, fényesre polírozzuk, csiszoljuk a felületet. Ezért csak óvatosan, lazán, kis nyomással vigyük fel a rétegeket, és csak a végén – amikor megfelelő mennyiségű pigment van a papíron – nyomjuk rá erősebben, a kívánt hatás eléréséig. Vannak olyan viasz alapú ceruzák, ahol a túl nagy nyomásra kiválhat a viasz – viaszkivirágzásnak is nevezik, ezért különösen fontos, hogy csak kis nyomással színezzünk.

#3 Nem elég hegyes a ceruza

Emlékszünk a papírra ami nem egyenletes felületű? Ahhoz hogy a pigmentek eljussanak mindenhova és ne maradjanak fehér foltok, elég hegyesnek kell lennie a ceruzának. Tompa ceruzával nehezebb dolgozni, ráadásul arra ösztönöz, hogy még erősebb nyomást alkalmazzunk, ami lásd feljebb nem éppen jó megoldás.

#4 Nem megfelelő papír használata

Ha minden hibát elhárítottunk és mégsem megfelelő az eredmény, akkor próbáljunk másfajta papírra színezni. Ha túl sima felületű papírt használunk, akkor nehezen fogunk tudni rétegezni. Érdemes kipróbálni többféle papírt, texturáltat, akvarellpapírt, de akár színeset is.

#5 Kapkodó munka

Színes ceruzával nem lehet gyorsan dolgozni. Nagy felületeket is csak lassan lehet lefedni, ellentétben a festéssel. Ráadásul több rétegben dolgozunk. A feladat eltarthat több hétig is. Lassítsunk! Ne akarjuk azonnal befejezni. Ha néhány rétegben még nem néz ki olyan jól a rajz, semmi baj, még csak nincs kész.

#6 Irkafirka

Fontos, hogy a ceruzával milyen irányban dolgozunk. Ha minden irányban elindulunk, össze vissza húzzuk a vonalakat, nem lesz szép a kép. Póbáljunk meg kis ovális formában, átlapoló, átfedő mozdulatokkal színezni.

#7 Rossz hozzáállás

Semmi baj nincs azzal, ha még csak most tanuljuk  a keverés, rétegzés tudományát és esetleg a végeredmény nem olyan mint amilyennek elképzeltük. A színezés tanulható, de elég sok időbe telik. Ne akarj gyors eredményt és ne tántorítsanak el a kezdeti nehézségek!

Forrás: Lachri Fine Art – Top 7 mistakes new colored pencil artists make, video.

0 Hozzászólás

Hagyj üzenetet

Vélemény, hozzászólás?