Porpasztell, nemcsak hátterekhez

Ha még nem dolgoztál pasztellel, éppen itt van az ideje hogy kipróbáld. Ne ijedj meg tőle, nem olyan nehéz vele dolgozni, mint az elsőre tűnik. Vigyázat, van aki örökre megkedveli!

A pasztellkréta festékporból áll és egy minimális kötőanyag tartja csak össze. Mindezt jól összepréselik. Éppen ezért fontos, hogy  a pasztellhez érdes felületű papírt használj.

Többféle kivitelben lehet kapni pasztellkrétát, van négyzetes alakú, de rudakban is kapható. Van hosszabb (7 cm) és rövidebb (4cm) – ami kezdetben bőven megfelel. Létezik sokféle árnyalat, de eleinte elég egy alap, néhány színt rejtő változat. Ezekből is lehet később színt keverni.

Hogy álljunk neki?

Megvan a kréta, a papír… törj egy darabot a pasztellkrétából és vidd fel a felületre. Kontúrok mentén lehet erősebben rányomni, távolodva tőle enyhébben. Az egyenletes felület eléréshez használhatod az ujjad, egy papírzsebkendőt, papírtörlőt, fültisztító pálcikát, vagy papírceruzát. Körkörös mozdulatokkal lazán kend szét a port a papír felületén. Van aki ecsettel és egy kis vízzel bolondítja meg. Ki kell próbálni, hogy neked éppen melyik segédeszköz válik be. lehet, hogy egy teljesen új megoldást találsz.

Igen, ettől aztán koszos lesz a kezed, ruhád, a környezeted, mindened. Én először elkövettem azt a hibát, hogy porpasztellhez fehér nadrágot vettem fel… De ez ne riasszon vissza senkit, hisz olyan csodás alkotások születhetnek, ami ezt a kis macerát igazán megéri. Mint itt pl. az Instagrammon Stephanie munkája, a pasztell kombinálva színesceruzával és markerrel.

ha nem vettél túl sok árnyalatos készletet, akkor úgy is keverheted a szíbeket, hogy egy külön papírra faragsz le két különböző színű krétából, ott összekevered a finom porréteget, és onnan viszed fel ezt a keveréket a rajzodra, akár az ujjaddal vagy papírtörlővel, ecsettel, bármivel.

Felnőtt színezőknél főként a hátteret szokták pasztellkrétával megoldani, amit színesceruzával nem olyan egyszerű. Ilyenkor csak nagyon lazán kell rányomni a papírra a krétát, és lazán kell eldolgozni.

A végén ne felejtsük el a fixálást. A festékpor réteget rögzíteni kell a papírhoz, ehhez vagy hajlakkot vagy fixatív folyadékot érdemes használni.

Ha még mindig nem tudod, hogy állj neki, akkor hoztam pár videót, amik szépen bemutatják a technikát. Érdemes a haladóval kezdeni 🙂

Kezdőknek szóló, alaptechnika:

Haladóbb technika, éjszakai égbolt elkészítése:

Realisztikus naplemente pasztellel:

Még megannyi linket bemásolhatnánk, érdemes a youtubon a “pastel” szóra rákeserni, mert rengeteg inspiráló alkotás/alkotó mutatja meg varázslatos dolgokat!

0 Hozzászólás

Hagyj üzenetet

Vélemény, hozzászólás?