Színátmenetek készítése

Mitől szép egy színezés? Biztosan láttad már a profiktól azokat a gyönyörű színátmeneteket a felnőtt színezőkben, és gondolkodtál rajta (ha még nem tudod megcsinálni), na ezt meg hogyan is kellene…?

Alapvetően ötféle módja van annak, hogy a különféle színátmeneteket elkészítsük. Van aki ezt alapból tudja, de jó hír, hogy ez tanulható/gyakorolható.

  1. Rétegzés (layering)
  2. Polírozás, fényesítés (burnishing)
  3. Blender ceruza használata
  4. Oldószer használata
  5. Átmenet készítés fehér ceruza segítségével

Nincs jó, vagy rossz technika, mindenki döntse el, melyik áll igen közel hozzá, és azt gyakorolja, alkalmazza. Az alábbi angol nyelvű videó segít bemutatni a technikákat, egyben mutatja a különbségeket.

Rétegzés
A rétegzés a legnehezebb és legidőtrablóbb technika, de ez is a legszebb egyben. Hibátlan színátmenetet érhetünk el vele. Ezzel a technikával a halvány színektől haladunk a mélyebbig, és vékony rétegekben visszük fel a színeket. Nem szabad erősen rányomni a ceruzát a papírra, csak ott ahol az átmenetet mélyíteni szeretnénk. Sötétebb színt a ceruza nagyobb rányomásával érhetünk el, de azt úgy tegyük, hogy ahogy a halványabb színektől haladunk a sötétebbig, a ceruza nyomását is úgy erősítjük.

Polírozás, fényesítés
Itt a színek először egy rétegben kerülnek fel a papírra, élesen látszik a határvonal, és ezt a határvonalat “mossuk el”. A világosabb színnel rajzolunk rá a sötétebbre. Ezeket a technikákat főként az olajalapú ceruzáknál lehet alkalmazni, a szárazabbaknál ez kevésbé látványos. Ez gyorsabb technika mint a rétegzés.

Blender ceruza használata
Ugyanúgy csináljuk, mint a rétegzést, csak itt a végén egy ún. blender v. színösszemosó ceruzát használunk. Ezzel oszlatjuk el egyenletesebbé a ceruza pigmentjeit. Ez egy puha színtelen ceruza, ami összekeveri a színeket a határfelületen. A blender ceruza sem csinál önmagában színátmenetet, tehát alatta egyfajta színátmenetetet nekünk kell előkészítenünk.

Oldószer használata
Az oldószer arra jó, hogy feloldja a szín pigmentjeit és összemossa egy színné. Milyen oldószert használj? Használhatsz körömlakklemosót, művészboltokban kapható festékhígítót vagy egyszerű babaolajat. Utóbbi azért javasolt, mert nem párolog, nem lesz tőle büdös  a lakásban. Előbbiek igen tűzveszélyesek, ezért velük fokozott óvatossággal bánj. Bármelyik anyaggal dolgozol, keveset kell belőlük használni. Egy vékony ecsettel vagy fülpiszkálóval is felvihetők a felületre.

Átmenet készítés fehér ceruza segítségével
Hasonlóan indulunk neki, mint a rétegzésnél, csak itt az a különbség, hogy  a végén, az utolsó rétegben  egy fehér ceruzával megyünk végig a felületen. A színektől függően nem muszáj fehérrel, lehet egy a színskálából halványabb színnel is elvégezni az összemosást.

Kép forrás: Carrie L. Lewis, Artist

0 Hozzászólás

Hagyj üzenetet

Vélemény, hozzászólás?