Színezni 3 színnel?

Aki ezt akarja beadni nekünk, bizonyára megőrült, gondolhatnánk. Pedig ha emlékezünk a színelméletre, ha valaha tanultunk róla, kiderül, hogy minden szín a három alapszín, a kék, a sárga és a piros színekből keverhető ki.

A narancs a piros és sárga keveréke, a lila a pirosé és a kéké, a zöld pedig a sárga és a kék elegye. Na ugye emlkészünk már? Dereng valami. A jó hír, hogy az összes szín megfeleltethető e három szín keverékének, csak más és más arányban kell kevernünk a színeket. Tehát ne aggódjunk, ha a felnőtt színezőnk mellé csak egy 12 darabos színes ceruza szett áll rendelkezésre, mert ügyesen rétegezve, mindenféle színárnyalatot megjeleníthetünk és mi készíthetjük el a legszebb színátmeneteket.

Aki használ photoshop-ot, egy tetszóleges kiválasztott színnél, csak nézze meg az RGB értékeket. Azt tünteti fel, milyen arányban keverjük  a három alapszínt. Lehet játszani vele, sötétíjük a színt a skálán és megnézzük az értékeket, melyik színből tett hozzá vagy vett el belőle.

Járt már úgy valaki, hogy a ház burkolásánál kiválasztott egy színt, de az felkenve egyáltalán nem úgy nézett ki mint a prospektusban? Nahát erre a festékgyártók is fel vannak készülve. A legtöbb esetben rendelkeznek egy szoftverrel, ami újrakeveri nekünk a színt. A meglévőhöz kever még ilyet, olyat és máris megmentettük a ház színét.

De ha nekem nem hisznek, higgyjenek Emmy Kaliának, aki az alábbi videóban meg is mutatja színskáláját, mindőssze három szín felhasználásával:

0 Hozzászólás

Hagyj üzenetet

Vélemény, hozzászólás?