Értsd meg  amásik látásmódját!

Szerintem a tanulás egyik legjobb, legcélravezetőbb módja a másolás! Sokan egyből valami újat, valami egyedit akarnak rajzolni, ami belőlük jön és így elvesztenek egy csomó tapasztalatota mit azáltal szereznének meg, hogy próbálnak rájönni, egy másik művész vajon hogyan alkotott, mit mi után rajzolt, stb.

Amikor bonyolultabb zen mintákat kompozíciókat látok és szeretem “lemásolni”. Másolni annyit tesz, én is kipróbálom, rájövök a bonyolult minták logikájára, a  sorrendre. Azért nem lesz “tökéletes másolat” és azért nem lesz pont ugyanolyan, mert miközben megfejted, máris beleviszel valami mást, valami újat, valami egyedit, amitől az végül a te saját mintád lesz. Sokszor fordul elő másoláskor, hogy egy teljesen új dolog, irány alakul ki bennem és látom, hogy számomra hogyan lehetne újragondolni, fejleszteni a mintát, hogy lehetne beletenni valami pluszt magamból.

Az alábbi mintát egy amerikai csoportban láttam, ami nagyon megtetszett és némi módosítást követően rajzoltam meg. A némi itt egész pontosan a belső rész mintája volt, a többit változatlanul hagytam. Amikor elkészült a két órás rajz, nagyon büszke voltam, de nem hagyott nyugodni, hogy a spirális ívek miért nem folytatódnak ívben tovább, és egyből jött az ötlet, hogy na ezt meg kell hogy alkossam.

Rajzoltam egy skiccet, elővettem a vonalzót, körzőt és elkezdtem kiszerkeszteni a mintát egy A3-as rajzlapon. Merthogy rájöttem, hogy az íveket ki is lehet szépen szerkeszteni, ami a végeredmény szempontjából sem közömbös. Imádtam csinálni, a ceruzarajzot megerősítettem tűfilccel és a végén az árnyékolással még élőbbé tettem a rajzot. Amikor feltettem az eredményt az amerikai oldalra, azt írta az adminisztrátor, hogy háááát ez elég hasonlít a nem tudom én kinek az álomfogójára… Na ez az, nem is láttam annak a hölgynek  rajzát, de hát pont erről szól a gondolkodás, kitalálsz valamit, amit már lehet hogy valaki kitalált, de nem baj, attól még a te örömöd, a te időd, a te alkotásod. A te szenvedélyed.

Megmutatom a fázisokat, ha esetleg lenne kedved neked is megrajzolni ezt a mintát.

 

 

… a végeredmény. Ma már máshogy rajzolnám, a fekete háttér helyett is mintákat rajzolnék, mégpedig különféléket vagy ívben soronként egyformákat…

 

… na ez a továbbgondolás…

 

…ahogy szoktuk mondani egy rajz sosem sincs kész, csak abbahagyjuk…

 

… ha van kedved próbáld ki te is és a FB oldalon csatold be a rajzodat ehhez a blogbejegyzéshez…

 

… csodás rajzolást, időtöltést mindenkinek…

Szeretnéd megtanulni a rajzmeditációt?

Szeretnél te is hasoonló mintákat tanulni, miközben kikapcsolódsz, én -időt adsz magadnak?

A következő még ONLINE tanfolyam május 15-én szombaton lesz, gyere tudj meg róla többet, kattints  a gombra.