Szuper, hogy velem tartasz és folytatod a kihívást. Lássuk mi a második heti feladatot.

Amikor a rajzmeditáció tanfolyamokon nekiállunk az alapminták megtanulásának, egy hihetetlen folyamat kezdődik el és sokszor nem is ér véget a tanfolyammal, hanem elkezdünk még további mintákat keresni és beépítjük a repertoárunkba. Ha rákeresel a “zentangle” szóra, rengeteg gyönyörű mintát és kompozíciót találsz, amit legszívesebben azonnal lemásolnál.

Az egyszerűbb minták mellett azonban vannak “bonyolultabbnak tűnő” formák is, de hangsúlyozom, hogy csak annak tűnnek, mert valójában nem azok. Onnantól nem azok, hogy leülsz, megfigyeled, megfejted és végül megrajzolod. Minden minta csak első ránézésre bonyolult és ezt most bebizonyítom neked.

A másolás egy tanulási folyamat. Gondolj csak bele, gyermekként hogy tanultunk meg járni, beszélni, enni. Lemásoltuk a felnőtteket. Megfigyeltük mit csinálnak és leutánoztuk őket. Most sem fogunk mást tenni, mint egy csodálatos mintát megértünk és lemásolunk. Plussz egy kis fűszert teszünk bele, magunkat, amitől a mienk lesz.

Rajzoljunk bonyolultnak tűnő, egymásba illeszkedő mintát!

Ahogy írtam az előbb, először mindig a minta megfejtésével foglalkozom. Nézem a rajzot és próbálom kitalálni  a lépéseket, vajon mi lehet a helyes sorrend. Vajon hogyan rajzolta meg a művész az adott mintát? Az alábbi minta amit látsz valójában két kisebb minta váltakozásával érhető el, A, B, A, B, A, B… Két ugyanolyan minta soha nincs egymás mellett sem alatta sem felette. Csak átlósan.

Készítettem segítségképpen egy videót, de ha nem szeretnél videókat nézegetni, mutatom leírva lépésről lépésre.

Érdemes elsőre grafittal próbálkozni és egy négyzetrácsos füzetbe dolgozni, aztán ha begyakoroltad és jól megy, akkor válthatsz sima fehér papírt és használhatsz tűfilcet, színes ceruzákat is.

1. lépés

Vegyél elő egy négyzetrácsos füzetet és rajzolj meg egy 4×4 elemből álló rácshálót úgy, hogy mindem elem 4-4 négyzetrácsból áll. Így 16 elem keletkezik ahol mind a 16 elemen belül további 16 kis rácshálót találsz.

2. lépés

Most nézzünk meg egy egységet, aminek a közepébe rajzolj halványan egy kört. Két függőleges vonalat rajzolunk, a nyíl mutatja honann indulunk, egyet alulról, egyet felülről fogunk meghúzni. Amikor összeérnek,  a középső részt színezd ki feketére.

3. lépés

Ez volt az “A” minta. A másik, a következő a “B” minta ugyanez csak 90 fokkal el van forgatva, tehát vízszintesen indítjuk először balról, majd jobbról a vonalat. Ez a két minta ismétlődik soronként, A, B, A, B… Ami fontos, hogy egymás mellett nincs soha két egyforma minta.

4. lépés

Rajzold meg a kezdő mintákat a 4 középső elembe. Ezek a minták olyanok mintha hangjegyek lennének csak két szárral. Álló és fekvő hangjegy.

5. lépés

A hangjegy egyik szárával párhuzamosan kezdj el vonalakat húzni kifelé, addig amíg az elemed határolókerete engedi.

6. lépés

Ugyanezt rajzold meg a másik szár mellett is. Ezzel egy elem el is készült, méghozzá az “A” mintával.

7. lépés

A fennmaradó három elemben ugyanezzel a technikával szintén húzd meg a párhuzamos vonalkákat. Ne aggódj ha nem pontosan párhuzamos.

8. lépés

A 16 elemből 4-el elkészültél, most a maradék 12 elemnek rajzold meg a “hangjegymintáit” ügyelve a sorrendre, A, B, A, B. Ha egy sorban egy elem éppen A, akkor a felette vagy alatta levő sorban a minta biztosan B lesz.

9. lépés

Innen nincs más dolgod, mint az összes fennmaradó elemnél a hangjegy száraknál meghúzni a követő párhuzamos vonalakat. Ahogy látod, ez egy egységnél kb. 5-6 vonal.

10. lépés

A mintázat olyan mintha az egyes lekerekített négyzetek egymásba lennének akaszkodva. Az egyes négyzetek közötti területet kiszínezheted feketére vagy árnyékolhatod is.

11. lépés

A minta folytatható bármilyen irányba, ahogy a kép is mutatja.

12. lépés

Díszítés (1) – az egyes lekerekített négyzeteket ki is színezheted.

13. lépés

Díszítés (2) – árnyékolás, amivel még feldobhatod ezt a kompozíciót. Figyeld meg a rajzon ahol két különböző lekerekített négyzet találkozik, ott lehet árnyékolni.

Tippek, ötletek a mintához

1. Grafit ceruzával próbálgasd először és a kockás papír is segít a pontos kivitelezésben, de ha már begyakoroltad, akkor grafit helyett használhatsz tűfilcet.

2. Használhatsz különböző vonalvastagságot, a hangjegy szárai és a külső ív lehet picit vastagabb, erősebb.

3. Próbálkozz egyedivé tenni a mintát, cserélj meg direkt egy elemet, színezd máshogy, folytasd a mintát saját ötlettel…

4. Nem baj ha nem egyenes, ha nem látod tökéletesnek, csak csináld, a vége úgyis szép lesz.

5. Ha elakadtál segítségképp nézd meg a videót, mutatom folyamatában hogy épül fel a minta >>

Változatok egy témára

Amikor másolunk egy alkotást, az soha nem lesz ugyanolyan mint az eredeti. Mert egy kicsit belerakunk magunkból, egy kicsi fűszert, ahogy nekünk tetszik, amilyenek vagyunk. próbáld meg te is átgondolni, mi az, amit bele tudnál tenni ebbe a mintába magadból. Más formák, más eszközök, egy kis ötlet?

Színezés

Én kiszíneztem az összes kapcsolódó elemet színesceruzával, de itt akár akvarell festéket is használhatsz, vagy csak 2-3 színt használsz…

Görbület

Játszhatsz a vonalakkal, ha nem ragaszkodsz a tökéletes egyeneshez, hoyg a befoglaló rácshálót ívesre alakítod ki…

Görbület visszafogottan

Őrülj meg teljesen és egy oda nem illő formába próbáld beilleszteni a mintát, ha kell hágd át  teljesen a szabályokat… Folytathatod balra jobbra is a mintát.

Más forma

Őrülj meg egy kicsit és  egy oda nem illő formába próbáld beilleszteni a mintát, ha kell hágd át teljesen a szabályokat… Lehet ez egy kör, háromszög, hatszög, ami eszedbe jut és amihez kedvet érzel. Azt lásd, hogy egy mintában mennyi lehetőség van. Sokkal több, mint azt elsőre gondolnád.

Módosíts picit rajta

Ha megnézed az eredeti mintát, annyit módosítottam csak rajta, hogy az 1., 3., 5. és így tovább mintában a felfelé húzódó ívet nem függőlegesen felfelé húztam, hanem egy kockányira jobbra elhúztam és ehhez igazítottam a minta többi részét, így olyan, mintha a lila szalag egymásba érne. Kicsit megbolondítottam.

Szelidítsd meg a mintát

Mindegy hogy hogyan rajzolod le a mintát, csak érezd, hogy a tiéd. Ha valami nem tetszik benne, akkor módosíts rajta. nem tetszenek az alakok, nem tetszenek az ívek? Nosza, rajzold át. Legyen olyan, hogy neked tetszen. Szelidítsd meg. Változtass rajta, akár csak apróságokat is. Tükrözzön téged vissza a minta.

Figyelj arra, hogy ne legyenek elvárásaid, hogy hogyan kellene majd kinéznie a rajznak, nincs olyan hogy nem elég jó. Egyszerűen feledkezz bele az alkotásba és élvezd hogy valami mást, valami újat hozol létre.

Egy a lényeg, hogy élvezd az alkotást!

Az én nagy kedvencem például a német Paula, aki imád kísérletezgetni a mintákkal, színekkel, formákkal és sok inspirációt nyújt másoknak, ha érdekel nézd meg a munkáit és inspirálódj te is. (Ezt a mintát is megtaláljátok az ő verziójában)

Hova töltsem fel?

Ne feledd, az elkészült alkotásokat töltsd fel az “Alkotok tehát vagyok” – 4 hetes karantén kihívás nevű zárt csoportba. Tehát ne a “Rajzmeditáció Százhalombattán” facebook oldalt használd, hanem az erre a célra kialakított zárt csoportot. Itt tudod majd visszanézni a csapat, vagyis a többiek alkotásait is. Arra buzdítalak, hogy bátran kommentelj mások alkotásaihoz és ha tetszik valami, annak nyugodtan adj hangot. Így egymást is tudjuk biztatni.

Feltöltési határidő: 2020. december 3. éjfél

Csodás alkotást kívánok neked!