Szuper, hogy velem tartasz és elkötelezed magad, hogy a négy hét alatt 4 alkotást elkészítesz. Lássuk is a  feladatokat.

A feladatok a karácsony, az ünnep ráhangolódásaképpen zajlik, tehát minden héten valami karácsonnyal kapcsolatos képet, feladatot hozok neked. Íme a második feladat:

Rajzoljunk karácsonyfadíszt!

Karácsonykor igyekszünk a legszebbé varázsolni a fenyőfát. Előkerülnek a gyertyák, gömbök, különböző figurák, amiket gondosan őrizgetünk egy évig, hogy majd néhány napra örömünket leljük benne. Ám nem véletlen, hogy a karácsonyfadíszek jellegzetes figurák és formák. Mindegyiknek megvan a saját jelentése, ami esetenként mélyebb, mint gondolnánk.

Maga a karácsonyfa az életet jelképezi, mind a szín, mind az ágak spirál-szerű elhelyezkedése az életre, a születésre utal. 

Erre a fára akaszthatunk gömb alakú díszt, amely a teljességet, a törékenységet és illékonyságot jelképezi.

A fa tetejére csúcsdísz kerül, ami magát, a felemelkedő Jézust jelenti. Esetenként a csúcsdísz üstökös alakú, hiszen az vezette a három királyt Betlehembe.

A különböző girlandok is népszerű díszítőelemek, ezek a hosszú, tekergő díszek az Éden-beli kígyót szimbolizálják, a bűnbeesést és az egész emberi sors elindítóját.

Angyalhajat és szalmát is szórhatunk az ágak közé, ez a Kisjézus jászolának alját szimbolizálja.

A szalma helyett idővel a szebb és csillogóbb angyalhaj jött divatba, de vannak, akik ma is betartják a szalmaszórás szép régi hagyományát.

Elengedhetetlenek az angyalkák, amelyek az Advent angyalait szimbolizálják. Négy héten át leszáll egy-egy közénk és üzenetet hoz, amit csak a kiválasztottak értenek meg.

Minden dísz színes, de a legtöbb arany és ezüst színű. Ezek a színek a pompát, a gazdagságot szimbolizálják.

A dió és az alma a tudást és a bölcsességet jelenti. Az alma, amellett, hogy a bűnbeesés jelképe, a Tudás fájáról származik. A dió pedig formájánál fogva, ami az emberi agyhoz hasonlatos, a bölcsességet és a tudást testesíti meg a fán.

Ezek a termések játszhatnak arany, vagy ezüst színekben, ekkor a fénylő bölcsességet hozzák el.

A mézeskalács díszek minden fenti díszt megformálhatnak, de ha ember figurájúról van szó, akkor az a porból lett és tűzpróbán átesett embert jelképezi. Mágikus báb, az ember teremtette nagy gonddal és figyelemmel.

Nem hiányozhat a csengettyű sem, amely a negyedik adventi angyal érkeztét jelzi. Ekkor gyűlik a család a fa köré, a karácsony lényege ekkor jön el, a szeretet és az összetartozás ilyenkor kap nagy szerepet a szenteste folyamán.

A díszítés mellett szokás a fát kivilágítani, melyet régebben gyertyával oldottak meg. A gyertyák jelentése a szentháromság, a test (viasz), szellem (láng) és a kanóc (lélek) hármassága. Jelképezi Jézus születését, azaz a fény eljövetelét.

Ezeken a fontos jelképeken kívül persze kerülhet más is a fára, az ilyen apró kis figurák a gyermeklétet, az önfeledtséget és ártatlanságot jelentik.

Magyar jellegzetesség a fára akasztható selyem- és sztaniolpapírba csomagolt csokoládébevonatos édesség, a szaloncukor. A szaloncukor a Boldogság építőköveit jelenti, mivel csokoládéból készül, ami köztudottan boldogságforrás.

Régen nagyon gyakoriak voltak a mézeskalács díszek, mely a föld porából megformált, tűzpróbán átesett embert jelképezi. 

(forrás: Magyarok tudása)

Használj bármilyen technikát!

Lehet ez egy grafitceruzás, színes ceruzás rajz, ha szereted az akvarellt, elkészítheted úgy is. Alkalmazhatsz rajzmeditációs mintákat a kitöltésre. Bármi, ami eszedbe jut, ami a kezed ügyébe akad.

Bármi és bárhogy jó, kíváncsi vagyok a megoldásokra.

Képzeld magad elé az ünnep meghitt hangulatát és ezt az érzést rajzold bele a díszbe, ahogyan szeretnéd érezni magad az ünnepek alatt.

Alkotásra fel!

Ne legyenek túlzott elvárásaid, egyszerűen élvezd az alkotás folyamatát!

HOVA TÖLTSEM FEL?

Ne feledd, az elkészült alkotásokat töltsd fel az “Adventi hála-rajzkihívás” nevű zárt csoportba. Tehát ne a “Rajzmeditáció Százhalombattán” facebook oldalt használd, hanem az erre a célra kialakított zárt csoportot. Itt tudod majd visszanézni a csapat, vagyis a többiek alkotásait is. Arra buzdítalak, hogy bátran kommentelj mások alkotásaihoz és ha tetszik valami, annak nyugodtan adj hangot. Így egymást is tudjuk biztatni.

Feltöltési határidő: 2020. december 12. éjfél

CSODÁS ALKOTÁST KÍVÁNOK NEKED!