Fantasztikus, hogy velem tartasz és folytatod a kihívást. Lássuk mi a harmadik heti feladat.

Alkosd meg a saját mandaládat!

Lehet hogy a feladatok egyre nehezednek, de egyben egyre nagyobb önállóságot, lehetőséget, kreativitást  is kaptok. Ezen a  héten, azt szeretném ha megalkotnátok a saját mandalátokat, de kicsit másképp!

Míg Tibetben a mandalák színes homokból épülnek fel nagyon alapos előkészületek során, ha rákeresel erre a szóra, csodálatos rajzolt mandalákat is találhatsz. DE. Amit mi fogunk most használni, azok mozaikok lesznek.

Az a feladat, hogy mozaikokból építs fel egy mandalát!

Bármi lehet mozaik, kavicsok, gombok, golyók, ékkövek, bármilyen apró forma, amit ízlésesen elhelyezel a középponttól kifelé haladva. Az enyémet a borítóképen látod, de vonatkoztass el ettől és gondold át, milyen építőelemeket fogsz te használni a saját mandaládnál. Képzeld el és rajzold le.

Ha szeretnéd, skicceld le először, hogyan fogod felépíteni, milyen elemekből, milyen sorrendben. Aztán kezd el a közepétől, a grafitrajzot rajzold körbe filccel és színezd ki. Fontos hogy olyan színeket használj, amiről azt érzed, hogy most segít neked. Ne arra törekedj hogy a színek passzoljanak, hanem arra, hogy melyik színre van most neked szükséged.

Építkezés lépésről lépésre, belülről kifelé

Fontos, hogy belülről indulj, majd kifelé építkezz. Megmutatom, hogy az én mandalám, hogy épült fel lépésről lépésre. Rétegről rétegre, hogy növekedett.

Skicc

Először megterveztem, hogy milyen elemekből is fog felépülni a mandalám, aztán ezt papírra vetettem, de előfordulhat az is, hogy a terv és a valóság olykor elüt egymástól.

Alapelrendezés

Ceruzával megrajzoltam a megálmodott elrendezést, és a fő elemket filccel átrajzoltam. Használhatsz különböző vastagságú tűfilceket is. A vastagabb vonalak lehetnek 0,8 – 1 mm vastagok, de az apró, egészen vékony részletekhez használhatsz 0,1-0,3 mm vastagságú tűfilcet.

Belső ékkövek

Mindig belülről kifelé haladj. Először megrajzoltam a belső ékkövet, kiszíneztem, majd a következő körben lévőknek adtam meg a saját színüket. Válassz olyan színeket, amik most ebben a pillanatban jó érzéssel töltenek el. Ne azt figyeld, illenek-e egymáshoz.

További részletek

Megrajzoltam a külső körökben használt mozaikok apróbb részleteit.

Színes kavicsok

A harmadik körben különböző méretű köveket rajzoltam meg, egy részét fehéren hagytam, másik részét sárgásbarnásra színeztem.

Csontocskák

A negyedik rétegben vékony hosszú fog alakú csontocskákat rajzoltam, amit nem színeztem ki, csak árnyékoltam.

Golyókat körbe

A kölső körbe kis golyókat rajzoltam, amiket kék színnel színeztem ki és egy kis lyukat is rátettem, ha akarnám felfűzhetném, ez volt a terv, de végül szabadon hagytam őket.

Szivecskék

A golyók közé még kis szivecskéket rajzoltam…

Árnyékolás

Imádok árnyékolni, mert azzal ki tudok emelni részleteket, próbáld ki te is, hogy utolsó rétegként az egyes elemeknek adsz egy kis árnyékot, hagy ugorjanak ki a térből.

Az ősi mandala…

A mandala szó az ősi indiai nyelvből, a szanszkritból származik, jelentése kör, ív, körszelet.  A mandalák leginkább a buddhista tibeti és indiai kultúrához köthetőek, amiket nemcsak ma, de már évezredek óta használják a különféle meditációs gyakorlatokhoz. A meditációt segítik a kéztartások (mudrá), a hangok (mantra), kézbe vehető tárgyak (vadzsra és a málá), ill. a mandalák.

A vallási és a spirituális hagyományok régóta használják ezeket a mintákat az elme tágítására, a lélek gyógyításra. A mandala nem feltétlen kör, lehet négyzet alakú is. A szabály, hogy belülről kifelé haladva kell elkészíteni. Maga a mandala elkészítése egyfajta meditatív szertartás. Egy gyakorlatsor, ami képes befolyásolni az energiaszintünket, harmonizálni a két agyféltekét, ezáltal nyugtatni, regenerálni, beindítani szervezetünk öngyógyító képességét. Növeli az agy kapacitását, segíti az összefüggések megértését, a tanulást, képességek kifejlesztésére is kiválóan alkalmas. Vannak olyan mandalák, amik több hónap alatt készülnek el. Vallási ünnepek alkalmával, akár több méter átmérőjű mandalák is készülhetnek, amiket aztán az ünnepség végeztével összesöpörnek.

A mandala egy olyan segédeszköz, aminek a segítségével kikapcsolható az elme. A keleti kultúrában rendre ezt használják a különböző tudatállapotok elérésére. A mandala szimbolizálja a teremtőt, mint a középpontot, és az abból kiáradó, létrejövő összes teremtményt, a folytonos változást mégis egységben maradást.

Megjegyzés: Aki látta a “7 év Tibetben” c. filmet, bizonyára emlékszik a mandalára, ahogy készült, és ahogy szétesett…

Ha érdekel, hogyan készül egy homokmandala Tibetben , gyere nézd meg ezt a 3 perces videót.

Szóval nincs más dolgod, mint a saját elemeidből építsd meg a saját mandaládat! Legyél kreatív, olyan elemeket is használhatsz, ami másnak biztosan nem jut eszébe, ami rád jellemző, ami kifejez téged. Használj bátran színeket, a sajátjaidat!

Figyelj arra, hogy ne legyenek elvárásaid, hogy hogyan kellene majd kinéznie a rajznak, nincs olyan hogy nem elég jó. Egyszerűen feledkezz bele az alkotásba és élvezd hogy valami mást, valami újat hozol létre.

Egy a lényeg, hogy élvezd az alkotást!

Ha kedvet kaptál a mandala rajzoláshoz, vagy egyáltalán csak szeretnél inspirálódni, akkor gyere nézd meg a pinterest oldalamon a “mandala” válogatás táblámat, ezek ugyan nem mozaikokból épülnek fel, de csodaszépek:

Hova töltsem fel?

Ne feledd, az elkészült alkotásokat töltsd fel az “Alkotok tehát vagyok” – 4 hetes karantén kihívás nevű zárt csoportba. Tehát ne a “Rajzmeditáció Százhalombattán” facebook oldalt használd, hanem az erre a célra kialakított zárt csoportot. Itt tudod majd visszanézni a csapat, vagyis a többiek alkotásait is. Arra buzdítalak, hogy bátran kommentelj mások alkotásaihoz és ha tetszik valami, annak nyugodtan adj hangot. Így egymást is tudjuk biztatni.

Feltöltési határidő: 2020. december 10. éjfél

Csodás alkotást kívánok neked!