A mandala szó az ősi indiai nyelvből, a szanszkritból származik, jelentése kör, ív, körszelet.  A mandalák leginkább a buddhista tibeti és indiai kultúrához köthetőek, amiket nemcsak ma, de már évezredek óta használják a különféle meditációs gyakorlatokhoz. A meditációt segítik a kéztartások (mudrá), a hangok (mantra), kézbe vehető tárgyak (vadzsra és a málá), ill. a mandalák.

A vallási és a spirituális hagyományok régóta használják ezeket a mintákat az elme tágítására, a lélek gyógyításra. A mandala nem feltétlen kör, lehet négyzet alakú is. A szabály, hogy belülről kifelé haladva kell elkészíteni. Maga a mandala elkészítése egyfajta meditatív szertartás. Egy gyakorlatsor, ami képes befolyásolni az energiaszintünket, harmonizálni a két agyféltekét, ezáltal nyugtatni, regenerálni, beindítani szervezetünk öngyógyító képességét. Növeli az agy kapacitását, segíti az összefüggések megértését, a tanulást, képességek kifejlesztésére is kiválóan alkalmas. Vannak olyan mandalák, amik több hónap alatt készülnek el. Vallási ünnepek alkalmával, akár több méter átmérőjű mandalák is készülhetnek, amiket aztán az ünnepség végeztével összesöpörnek.

A mandala egy olyan segédeszköz, aminek a segítségével kikapcsolható az elme. A keleti kultúrában rendre ezt használják a különböző tudatállapotok elérésére. A mandala szimbolizálja a teremtőt, mint a középpontot, és az abból kiáradó, létrejövő összes teremtményt, a folytonos változást mégis egységben maradást.

 Megjegyzés: Aki látta a “7 év Tibetben” c. filmet, bizonyára emlékszik a mandalára, ahogy készült, és ahogy szétesett…

Minden egyes mandala színeket, fényeket sugároz.

A mandala színeinek jelentése:
– Fehér: megkönnyebbülés, tökéletesedés, együttérzés, nyugalom.
– Fekete: titok, megérzés, belátás, újjászületés.
– Szürke: lelki gyógyulás, szelídség, szeretet, hűség.
– Sárga: barátságosság, fogékonyság, természet, intelligencia.
– Kék: elégedettség, ellazulás, harmónia.
– Tűzpiros: rettenthetetlenség, hatalom, változás, szerelem.
– Bíbor: emberszeretet, idealizmus, bölcsesség.
– Rózsaszín: érzékenység, a “belső” gyógyulása, egyetemes gyógyulás.
– Narancs: önkontroll, vitalitás, becsvágy, megérzés.
– Zöld: növekedés, bizalom, kapcsolat, gyógyulás, nyugalom.
– Barna: földközelség, stabilitás, tudatos kötődés a környezethez.
– Ezüst: érzékfölötti, természetfölötti képességek, áradó érzelmek, jólét.

A ma fellelhető felnőtt színezőkben is igen gyakran találkozunk mandalákkal. Van, aki szereti őket, és van aki nem. Pedig ezek a mandalák hatnak a szellemi és lelki fejlődésünkre. Minél gyakrabban kerülünk ilyen meditatív állapotba, annál kiegyensúlyozottabbá válunk. Lecsökken a szorongás, a stressz.

Az élményt azzal lehet fokozni, hogy nem csak kiszínezzük a mandalát, hanem el is készítjük magunknak. A minták megrajzolásánál hagyjuk, hogy a belsőnk vezessen. Ez egy csodálatos belső utazás. Ha még nem próbáltad, rajta.